Свържете се с нас: +359 2 462 71 35

    Ти си тук

      Начало > Системи за самообслужване

Системи за самообслужване

Системи за самообслужване of Мистрал Софтуер and Софтуерни решения за търговия и туризъм

В средата на 2008 година Мистрал софтуер ООД стартира успешно партньорство с IBM Bulgaria в посока внедряване на устройства за самообслужване на клиенти посредством разработената от IBM технология. Принципът на работа на Self checkout устройствата е затваряне на целия цикъл на пазаруване на клиентите без намесата на обслужващ персонал - клиентът маркира своята стока, поставя я в предназначено за целта място, плаща в брой или с карта за безналично плащане и получава своя фискален бон. През 2010 година и 2011 година бяха внедрени 8 броя устройства във верига магазини ПРОМАРКЕТ.

Повече за Self checkout технологията

Self checkout технологията набира все по-голяма популярност в Европа и Америка. През последните години все повече търговски обекти отварят врати за сравнително новата технология, тъй като тя решава много проблеми на инвеститорите:

1. Ограничава проблемите с кражбите на стоки - self checkout предлага концепция с измерване на стоката след маркиране, което ограничава възможността за маркиране на различна (по-евтина) стока;

2. Увеличава качеството на обслужване на клиентите - можете да пренасочите персонала, обслужващ касите в посока повишаване на качеството на обслужване на клиента.

3. Всеки магазин, инвестирал средства в self checkout увеличава броя на клиентите си заради интереса за купувача. Това допълнително спомага за по-бързата възвръщаемост на средствата.

По прогнозни данни инвестицията в selfcheckout е възвръщаема в рамките на 2 до 4 години.